Show Menu

МБАЛ


РЗП 18 000 кв.м | Сграда на годината 2018

ЕДИН ПРОЕКТ С КАУЗА

Корпус 2 на МБАЛ „Света София” - иновативен, модерен проект, позициониращ се сред новите грандиозни проекти в София. Инвеститор е ”Билдинг Хоспиталс 2” АД , дъщерно акционерно дружество на Билдинг Хоспиталс АД (главен инвеститор на МБАЛ „Света София”). Екипът, реализиращ проекта - д-р Христо Мазнейков и доц. Валентина Мазнейкова. Главен изпълнител на проекта е Пайп Систем. Архитект е Иво Петров – Архитекти ООД. Началото на проекта е поставено през втората половина на 2017 г. , а съгласно плана за изпълнение на строежа трябва да бъде завършен в края на 2018 г. Проектът е съобразен с изискванията на съвременните акредитационни системи за качество в областта на здравеопазването, каквато е например JCI. Корпус 2 на МБАЛ „Света София” е позициониран точно до съществуващата болница в район Витоша, кв. Манастирски ливади. Той е естествено продължение на работещата от близо 12 години болница. Предвижда се двете сгради да бъдат свързани чрез топла връзка. Корпус 2 на МБАЛ ”Света София” е с площ – общо 6 715 кв.м. Сградата ще бъде разположена на 8 етажа , които ще включват в себе си - 7 операционни зали, Хемодиализен център с 30 поста, Хоспис със 70 легла, Спешно отделение, Център за клинични изпитвания, който ще даде възможност на пациентите да се лекуват с последните постижения в сектора. Центъра за клинични изпитвания също така ще има за цел да повиши квалификацията на лекарите и да им предостави възможност за академично израстване. Корпус 2 ще включва в себе си и Център за комплексна грижа за онкологично болни пациенти. Целта е да се затвори цикъла на диагностика и лечение на пациентите в хода на тяхното заболяване. Ще се оформи функционален Център за персонализирана медицина, не само в областта на онкозаболяванията, но и за прилагане на индивидуален подход за други подходящи пациенти.В корпус 2 на МБАЛ „Света София” ще има и Център за ресоциализация на пациенти след ампутация на крайници”, който ще бъде създаден в тясно сътрудничество с Министреството на труда и социалната политика.

ПАЙП СИСТЕМ ОТВОРИ ВРАТИ ЗА ДА ПОСРЕЩНЕ СТАЖАНТИТЕ НА ИВО ПЕТРОВ - АРХИТЕКТИ

Пайп Систем отвори врати за да посрещне стажантите на Иво Петров - Архитекти на емблематичния за столицата обект : МБАЛ „Света София”. Иновативен, модерен проект, позициониращ се сред новите грандиозни проекти в София.Инвеститор е ”Билдинг Хоспиталс 2” АД , дъщерно акционерно дружество на Билдинг Хоспиталс АД (главен инвеститор на МБАЛ „Света София”). Екипът, реализиращ проекта- д-р Христо Мазнейков и доц. Валентина Мазнейкова. Главен изпълнител на проекта е Пайп Систем. Архитект е Иво Петров – Архитекти ООД.

Обиколката на обекта бе направена с цел да предостави възможност на младите хора без опит в сферата да се докоснат до реално изпълнение и изграждане на мащабни проекти катотози. Инж. Николай Чомаковски – Изпълнителен директор на Пайп Систем, посрещна стажантите и ги насърчи да бъдат любознателни, да са проактивни и да се трудят много за да постигнат много в живота. Инж. Станислав Керанов – Директор Строителство в Пайп Систем , разкри най-интересните етапи от реализацията на обекта и даде нагледни примери от изпълнението.

Пайп Систем подкрепя програмите, които предоставят възможност на младите хора да добият практически опит и да се докоснат до реалното изпълнение на големи строителни обекти. Вратите ни са винаги широко отворени за тези които искат да почерпят знание и опит от нас.

БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ СЕ РАЗВЯ НА ВЪРХА НА КОРПУС 2 НА МБАЛ „СВЕТА СОФИЯ“

След месеци на усилена, ежедневна работа, достигнахме най-високата точка в строежа на Корпус 2. По стара българска традиция, на 1-ви юни, трибагреникът ознаменува завършването на грубата част от строежа. Продължава работата по довършването и оборудването на модерната сграда, която включва 8 етажа. Само след няколко месеца в Корпус 2 ще има нови 7 операционни зали, хоспис, спешно отделение, хемодиализен център, център за комплексна грижа за онкоболни, център за клинични изпитвания и почти всички медицински специалности. Корпус 2 на МБАЛ „Света София” е естествено продължение на работещата вече 12 години болница.

КОРПУС 2 НА МБАЛ „СВЕТА СОФИЯ“ - АКТ 16

След месеци усилена работа, днес на 13.11.2018г. Корпус 2 на МБАЛ „Света София“ отвори своите врати за да посрещне държавната приемателна комисия. До няколко дни очакваме и разрешението за въвеждане в експлоатация. Горди сме че освен разрешение за ползване на обекта, получихме и висока оценка за изпълнението от държавната приемателна комисия. Членовете на комисията, които са представители на различни институции инспектираха строителните дейности, пожарната безопасност и констатираха пълно съответствие между фактически изпълненото строителство, нормативните изисквания и одобрените проекти. Държавната приемателна комисия изрази задоволството си от видяното и нямаше отправени забележки. Всички останаха впечатлени от иновативния проект и най-вече от реализацията му. Инж. Николай Чомаковски благодари на семейство Мазнейкови за подкрепата и доверието и оцени високо съвместната работа по проекта. Семейство Мазнейкови от своя страна оцениха високо отличната работа на специалистите от Пайп Систем и с гордост приеха ключовете за болницата.

НАЙ-НОВАТА ПЕРЛА В КОРОНАТА НА МБАЛ „СВЕТА СОФИЯ“ – КОРПУС 2 ОТВОРИ ВРАТИ

Днес на 28.11.2018г. с официална церемония за освещаване изпълнена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, отвори врати най-новата перла в короната на МБАЛ „Света София“ – Корпус 2. Това е проект с кауза, реализиран от екипа от професионалисти на Пайп Систем съвместно със семейство Мазнейкови - отдадени на призванието да лекуват, да даряват нов живот, да спасяват болните и хората внужда.

Повече от 200 гости и представители на всички организации в здравната сфера, присъстваха на тържественото откриване. Символичното прерязване на лентата на Корпус 2 направиха семейство Мазнейкови, които вече 13 години работят за развитието на болничен комплекс „Света София“. Той включва Корпус 1 и Корпус 2 на Многопрофилната болница за активно лечение, аптека „Св.София“ “ иДКЦ “Св.София“, което е на територията на болницата и филиал в кв. Люлин. Гостите имаха възможност да разгледат супермодерно обзаведените 7 операционни зали,реанимация, стоматология, Диагностично-консултативния център. Най-новото медицинско бижу разполага ощес хемодиализен център, хоспис за възрастни хора,конферентна и лекционни зали,393 болнични легла. Застъпени са почти всички медицински специалности.

Масивната 8 етажна сграда, погледната от птичи поглед, наподобява белите дробове в човешкия организъм, чрез който медицината „диша“ по нов, съвременен и модерен начин. Корпус 2 е разположен в полите на Витоша и от високите етажи се открива завладяваща гледка към планината. Сградата е комбинация от много светлина и е решена основно в бяло - символа на чистата медицина. По своето предназначение Корпус 2 осигурява високо специализирана медицинска помощ и дейности, свързани със здравето на пациентите. Тя е естествено продължение на работещата близо 13 години болница и се намира в непосредствена близост до МБАЛ „Света София“. Модерно оборудвана с най-новата апаратура и техника, сградата включва7 операционни зали, хемодилизен център, реанимация, 393 болнични легла. Прилагайки последните постижения в областта на медицината, фокусирани върхи индивидуалния подход и грижа, в болницата ще се развива в насока персонализирана медицина–терапия отговоряща на генетичния код на пациента. Индивидуалният подход е златен стандарт при онкологични, ендокринни, чернодробни заболявания и други. Постиженията на медицинската технология, които са съчетани със съвременна и уютна сграда, естествено привличат български лекари, които работят в чужбина, да се върнат и лекуват в родната си страна иконкретно в МБАЛ „Света София“. Още при строителството на Корпус 2 са съобразениизискванията на съвременните акридитационни системи за качество в областта на здравеопазването, каквато е например JCI.

Корус 2 – Зелената болница

Строителството на сградата е с мисъл за последствията върху природата, което се налага от както нарастващите цени на ресурсите,така и от политиката за социална отговорност. На покрива на Корпус 2 е разположен енергиен център, който включва всички съоражения за дейности свързани с климатизация, вентилация и топлопроизводство, като за целта се използват газови термопомпи. Сред основните им предимства, които определят и все по-широкото им използване в практиката, са постигането на висок коефициент на полезно действие, по-ниските енергийни разходи, използването на възобновяем източник на енергия, екологосъобразността и други. Специално подбраната дограма и стъклопакет, постигат максимален коефициент на запазване на равномерна, вътрешна температура във всички помещения през цялата година. Предвид трудностите на големия град и в частност на проблема с паркирането, сградата е конструирана с две нива на подземен паркинг, както и обширен външен. „Зелената“ болница разполага и с 10 места за електроавтомобили със станции за зареждане. Причината за разполагането на зарядните станции е нуждата от екологично чисто енергия, опазване на околната среда от вредни газове, както и желанието за стимулиране на повече хора да използват електромобили в градски условия и да се допринесе за постоянното разрастване на мрежата от екологични коли. Природата прекрачва прага на сградата: централния вход е с естествено озеленяване и с необходимото автоматизирано напояване, както и соларно осветление. Прегръдката на Витоша – заленината, опасва по-голямата част от сградата.

Корпус 2 има 4 степенна защита при прекъсване на тока. Това са два независими външни електроизточника, резервно захранване - UPSи дизелов генератор. Всичко това гарантира непрекъснатост на работния процесна всички жизненоважни центрове на болницата. Следвайки последните технологии, по-голяматачаст от помещенията са решени с помощта на безфугови подови и стенни покрития. Това позволява висока степен на дезинфекция, влагоустойчивост и бактерицидно действие. Друга специфика е функционирането на 7 асансьора, 3 от които имат готовност да работят и при авариен режим, гарантирайки сигурността и безопасността на пациентите във всякакви ситуации. Два от асансьорите са панорамни. Това е и запазен знак на МБАЛ „Света София“,която е първата болница с функциониращ панорамен асансьор още при откриването си през 2006 г. Изградена е система за пневматична (вакуум) поща. Системата свързва стационари, диагностични кабинети, лаборатории, болничната аптека, администрация и складови помещения, осъществявайки бърза и навременна доставка на различни пратки, както ренгенови снимки и кръвни проби, така и рецепти и документация. Така се намалява до минимум риска от грешка в резултат на човешкия фактор. Сграда е с най-висока степен на защита при земетресения. В зоната на централното фоайе плочите са изпълнени по касетиран метод, което осигурява олекотяване на конструкцията. По този начин се разгръща по-голямо пространство на входа на болницата, за комфорт и приветливост при посрещането на пациентите и персонала. Прецизното архитектурно решениее в партньорство със слънчевата светлина, което достига максимално до всяка болнична стая и медицински пост.

Съвременната медицина е немислима без свободна и бърза интернет връзка. Корпус 2 разполага с висококачестен, достъпен в цялата сграда интернет, което дава възможност за връзка на лекарите с колегите им по света, непосредствено до леглото на болния. Изградени са 3 модерни конферентни и лекционни зали. Най-голямата от тях посреща едновременно 100 гости и участници в семинари, симпозиуми и различни прояви и обучения. Подобнорешение е логично и кореспондира с желанието за непрекъснато професионално развитие на екипа.

Черешката на тортата е ресторанта свпечатляваща гледка, както към Витоша, така и към централната градска част. За удобство на посетителите е обособена закрита част с над 50 места. Истинско вълшебство е външната терасата, на която можеш да изпиеш чаша кафе или просто да релаксираш. Ресторантът е привлекателно място не само за персонала и пациентите, но и за всички, които не са виждалиВитоша по този магичен начин.

  

"МБАЛ „СВЕТА СОФИЯ“ – КОРПУС 2 С ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА - СГРАДА НА ГОДИНАТА 2018 В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

"МБАЛ „Света София“ – Корпус 2 с престижната награда - Сграда на годината 2018 в областта на здравеопазването "МБАЛ „Света София“ – Корпус 2 донесе I-во място на Пайп Систем АД в категория здравеопазване на наградите Сграда на годината' 2018. Това е проект с кауза, реализиран от екипа от професионалисти на Пайп Систем съвместно със семейство Мазнейкови - отдадени на призванието да лекуват, да даряват нов живот, да спасяват болните и хората в нужда. На официалната церемония снощи наградата получиха д-р Христо Мазнейков – „Билдинг Хоспиталс 2“АД, от страна на инвеститора, инж. Николай Чомаковски – „Пайп Систем“АД – строител и арх. Цветан Петров – проектант. И тази година в изданието на националния конкурс "Сграда на годината" участваха над 60 новопостроени и реновирани сгради от цялата страна. Бяха раздадени статуетки в 16 категории - сгради образование; производствени сгради; офис сгради; логистични и спедиторски комплекси; авиационна и летищна инфраструктура; хотели и ваканционни комплекси; сгради здравеопазване; корпоративни сгради; жилищни сгради до 10 000 кв.м. рзп; жилищни сгради от 10 000 кв.м. до 20 000 кв.м. рзп; жилищни сгради над 20 000 кв.м. рзп; жилищни комплекси от многофамилни сгради; търговски сгради; сгради спорт; сгради култура и паметници на културата; сгради с елементи на "зелена" архитектура; Учреден през 2002 година, Национален конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година.

Най-значимите реализации в България, получили разрешение за ползване през годината, кандидатстват и преминават през оценка на авторитетно жури от уважавани представители на професионалните общности. Церемонията по връчването на наградите се провежда на официална гала вечеря през месец декември, която събира водещите инвеститори, строителни компании, архитекти и други участници в строително-инвестиционния процес.

Национален конкурс “Сграда на годината” се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството–КСБ, КАБ, САБ, КИИП. Медиен партньор на събитието е БНТ. Церемонията по награждаването на победителите в конкурса се излъчва по БНТ1.

   

ХРИСТО СТОИЧКОВ ОТКРИ КЛИНИКАТА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ДОЛЕКУВАНЕ НА МБАЛ ”СВЕТА СОФИЯ”

Най-успешният български футболист днес лично поздрави д-р Христо Мазнейков и инж. Николай Чомаковски за престижната награда - Сграда на годината 2018 в областта на здравеопазването. Днес Камата посети Корпус 2 на болницата за да пожелае успех в работата на екипа на клиниката. ''Идеята клиниката да носи името на великия Стоичков се роди преди малко повече от месец'', разказва д-р Христо Мазнейков. Началникът на клиниката по ортопедия и травматология и Камата са приятели от години. След поредната им среща Стоичков написа в социалните мрежи за д-р Мазнейков: ''Аз никога не съм се съмнявал, че това което започваш ще го оставиш. Затова, което си направил, което правиш и което ще направиш ще остане в историята, която моят приятел д-р Христо Мазнейков твори за България. Обичам те, както ти мен!", сподели любимеца с номер 8. Развълнуван от поредното признание д-р Мазнейков отвърна, че клиниката за рехабилитация и долекуване на МБАЛ "Света София" ще се казва Христо Стоичков. Най-успешният български футболист е в родината си за да представи биографията си "Историята". Въпреки натоварената си програма от посещения в различни градове легендата Стоичков ще уважи и екипа на МБАЛ ''Света София''.

Други обекти