Show Menu

УЧИЛИЩE БРИТАНИКА


РЗП 15 423 кв. м | Сграда на годината 2019

BRITANICA PARK SCHOOL

BRITANICA Park School е първото и единствено по рода си парк училище с детска градина в България. То се намира в един от най-зелените квартали на София – Драгалевци, и отвори врати за първите си ученици в началото на месец септември тази година. Разположено е в обширен озеленен двор, който се простира на 15 423 кв. м.

Сградата е проектирана и изградена не по българските, а по европейските стандарти и дори надвишава техните изисквания със своя визуално впечатляващ и модерен облик, с просторните си класни стаи, както и със своите иновативни системи. Кампусът е така устроен, че осигурява здравословна, комфортна, уютна и стимулираща среда за децата, в която да учат с удоволствие и да постигат високи академични и личностни резултати. Със своята екологична насоченост BRITANICA Park School е мястото, в което децата се учат как да се грижат за опазването на околната среда, а това им дава самосъзнанието на отговорни граждани и на граждани на света. С множеството иновации и технологични решения, които го превръщат в наистина зелено парк училище, което гарантира на учениците по-здравословен живот, BRITANICA Park School спечели и наградата „Най-зелените компании в България“ в категорията „Зелен проект“ Цялостната инвестиция в проекта е в размер на 20 млн. лв. „Това е инвестиция в българското образование и в бъдещето на нашите деца“, казват основателите и собствениците на училището – сем. Десислава и Любомир Лалови, които са основатели и на образователни центрове BRITANICA.

BRITANICA Park School бе построено за рекордния срок от само една година. Пайп Систем осъществи проекта като главен изпълнител и строителен мениджър – една комплексна и новаторска услуга, която предоставяме на нашите клиенти за цялостно управление на процеса на изграждане на проекти на най-добра цена и с оптимално използване на наличните ресурси.

НАПРАВИХМЕ ПЪРВА КОПКА НА НОВИЯ УЧИЛИЩЕН КОМПЛЕКС НА „БРИТАНИКА”

На 25.07.2018г. с официална церемония по откриването и тържествен водосвет бе направена „първата копка“ на иновативния училищен комплекс. Сред гостите на събитието беше и кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова: „За мен е огромно удоволствие да присъствам на старта на строителството на ново учебно заведение. Бих искала да поздравя целия екип на „Британика“ за смелостта да започнат този грандиозен проект. Пожелавам на строителите от „Пайп Систем“ АД активна работа и добро време, което да им позволи да изпълнят обекта с необходимите срок и качество“. Тържествения водосвет бе направен лично от Белоградчишкия епископ Поликарп Викарий от Софийска митрополия. Любомир Лалов, собственик и управител на „Британика“, приветства гостите с думите: „Благодарим Ви, че присъствате на откриването на строителната площадка на този проект, на който отделихме около 5 години. Образованието е нещо безценно, което можем да дадем на децата. Затова сме горди, че се занимаваме именно с тази дейност“.

Инж. Николай Чомаковски, изпълнителен директор на „Пайп Систем“, сподели: „В рамките на един месец това е вторият проект, който стартираме успешно, след откриването на работата по „Райсволф“. За нас е чест, че сериозен инвеститор, като Училища Британика, ни се довери за иновативния им проект, който се явява следваща крачка в развитието им, а именно – собствено училище с детска градина към него. Те са на българския пазар от над 19 години, имат филиали в 4 града, а сега правят сериозна крачка в развитието си – новият проект е голяма съвместна наша крачка, която, вярвам, че ще бъде успешно реализирана и училището ще отвори врати за своите ученици през 2019 г., допълни инж. Чомаковски.

СЛЕД МЕСЕЦИ НА УСИЛЕНА, ЕЖЕДНЕВНА РАБОТА, ДОСТИГНАХМЕ НАЙ-ВИСОКАТА ТОЧКА В СТРОЕЖА НА БРИТАНИКА

На 12.02.2019г. Българското знаме се развя на върха на училищния комплекс с детска градина на Britanica. Трибагреникът ознаменува завършването на грубата част от строежа. Знамето бе тържествено поставено на най-високата точка в строежа от г-н Любомир Лалов, Управител на Образователен център BRITANICA и от инж. Николай Чомаковски, Управител на Пайп Систем АД.

Усилената работа продължава по довършването и оборудването на модерния проект. Отговорността е голяма, а стремежът – да се изгради комфортна среда, която да възпитава естетическия вкус и в същото време да бъде функционално разпределена, по начин създаващ уют и комфорт.

ОТВОРИХМЕ ВРАТИ ЗА ДА ПОСРЕЩНЕМ АКАДЕМИЯ ЛИДЕРИТЕ

Студентите на Академия Лидерите обуха работните обувки и се срещнаха с опитните специалисти от Пайп Систем на строителната площадка на обект - Училище Британика.

Интересът към проекта беше голям, а посещението бе направено с цел да предостави възможност на младите хора без опит в сферата да се докоснат до реално изпълнение и изграждане на мащабни проекти като този. За да станеш част от строителния сектор и да се сблъскаш с реалното изпълнение на грандиозни обекти, се изискват редица качества. Университетът дава добра основа, но практиката изгражда истинските умения. За да станеш професионалист в строителството се изискват не само добри технически познания, изисква се смелост и готовност да "обуеш работните обувки" , да „запретнеш ръкави“ и да станеш част от реализацията.

Пайп Систем подкрепя мотивираните млади млади хора, които горят от желание да се докоснат до реалното изпълнение на големи обекти. Вратите ни са винаги широко отворени за тях и за всеки, който би искал да почерпи знание от опитните специалисти на фирмата.

"BRITANICA Park School е идея, зародила се преди 7 години покрай образователния център, имайки допир до доста ученици и установявайки плюсовете и минусите на нашата образователна система. Стартирайки това си начинание, установихме, че ни трябва истинско училище и цялостен кампус, за да подготвим децата от детската градина до 12 клас." Това спомена Любомир Лалов, основател и управител на образователен център BRITANICA, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

Минахме през сложен процес по избор на архитектурно бюро, което да създадат проект, сподели Любомир Лалов. "Имахме ясна идея какво ни трябва. Две години работихме по проектирането.  Благодарение на Главния изпълнител - Пайп Систем , който пое ангажимент да изпълни проекта за една година от първата копка до окончателното му завършване, днес сме на финалната права", посочи той.

"Водеща е образователната методика и система. В етапа на детската градина сме заложили на система, която развиваме креативността и въображението на децата. От 1 до 4 клас са ангажирани през цялото време. Имат време за забавление, но биват контролирани. Игрите не са хаотични. Има прекрасни спортни съоръжения".

Взели сме най-доброто от финландския метод, отбеляза гостът. "Зад бюрата има достатъчно пространство. Половината от стая е с табуретки, килим, където да може да се провежда и неформален час според изискванията на МОН. Ще комбинираме различни предмети", разкри той.

Родителите ни се доверяват по-скоро трудно засега, казва основателят и управител на BRITANICA.

"Таксата ни за обучение е 5900 евро на годишна база. До началото на септември могат да се подават документи. Въпреки обединението ни с първото частно училище в България – “Дрита”, сме оставали свободни места".   

Инж. Николай Чомаковски сподели че проекта е на финалната права и пое ангажимент за цялостно завършване до края на месец юни.

ФИНАЛНИ ЩРИХИ ПРЕДИ ОТКРИВАНЕТО

ГОЛЯМОТО ОТКРИВАНЕ

PSSC

На 16-ти Септември с официална церемония и тържествен водосвет открихме сградата на Britanika Park School.

„Радвам се, че създадохме уникална сграда, в която да растат нашите деца! Благодарение на нея и на методологията на преподаване ще имаме подготвени деца не само за 21. век, а такива, които да предават знанията си и да ги пренасят в следващото хилядолетие“ , каза Любомир Лалов. Той и съпругата му Десислава Якимова-Лалова са създатели и собственици на BRITANICA и BRITANICA Park School.

„По време на първата копка на строежа на 25 юли миналата година повечето хора бяха скептични, че училището ще може да бъде построено в срок, но аз не се съмнявах, че това ще стане. Гордея се с тази огромна инвестиция в образованието и бъдещето“, каза кметът на район Витоша инж. Теодор Петков.

Любомир Лалов благодари на своите партньори в осъществяването на проекта – арх. Цветан Петров от „Иво Петров Архитекти“, инж. Николай Чомаковски от Pipe System, фирма „Инженерни системи“ и частно средно училище „Дрита“, които се обединиха с BRITANICA в рамките на BRITANICA Park School.

“Вярваме, че архитектурата трябва да подпомага качественото образование и развитието на децата. Благодаря на Деси и Любо за страстта им към образованието!“, каза от сцената арх. Цветан Петров.

„И аз трябва да благодаря, защото чак сега осъзнавам какво успяхме да направим! Това бе едногодишна битка за сътворението на нещо прекрасно! Надявам се всички гости днес и всички ученици да го оценят!“, добави инж. Николай Чомаковски – изпълнителен директор на Pipe System.

„Вярвам, че тук ще израстват достойни българи, които ще допринасят за бъдещето на нашата родина. Нека излизат от училището умни, добродетелни и стойностни хора“, пожела свещеноиконом Серафим от Кремиковския манастир, който отслужи тържествения водосвет. Той сподели, че е бил ученик на BRITANICA и за него тя е еталон в работата му днес. Той се занимава с детски програми в рамките на Българската православна църква – лагери и езикови школи. „BRITANICA е пример за нас в тази област”, каза свещеникът.

След прерязването на лентата Любомир Лалов показа на гостите впечатляващия кампус. „Инвестицията зад проекта е 20 млн. лв. Сградата беше построена за оптимистичния срок от само една календарна година".  Вписва се чудесно в пейзажа в полите на Витоша, и се състои от 7 корпуса. Във всеки от тях са разпределени учениците от различни възрасти – от детска градина, начален етап, прогимназия и гимназия. Общият капацитет на училището е 600 ученици.

Всички класни стаи – и на училището, и на детската градина, са големи, слънчеви и светли. Ориентирани са към югоизток и югозапад. Единствено някои от специализираните кабинети, които се посещават само за определени часове, имат северно разположение.

Строежът е изпълнен със съвременни висококачествени строителни материали, системи и технологии.Училището е съобразено с изискванията за пасивна къща – разполага с фотоволтаична централа, разположена на покрива, чиято мощност от 200 kWh покрива почти всички нужди от електроенергия на сградата и така тя почти няма вредни въгледродни емисии.

Сградата е с вентилируема фасада, с облицовка от декоративни клинкерни тухли, и със структурна окачена фасада. Външната изолация на вентилируемата фасада е 25 см, а дограмата е с троен стъклопакет и това спомага за запазването на топлината в помещенията и съответно за по-малкия разход на електричество.

Отговаряйки на изискванията за пасивна къща, който е най-близо до затворена система, която щади максимално околната среда, сградата се отличава с енергийна ефективност, комфорт, много добра топлоизолация и високоефективна вентилационна система.

Кампусът е оборудван и с иновативни системи за пречистване на въздуха и водата. Системата за пречистване на водата не само я филтрира, а преобразува решетката й и я връща в нейното изворно състояние.

Специални датчици измерват наситеността на въздуха с кислород и когато тя падне под определено ниво, се подава чист въздух през специалните екоплоскости на тавана, направени от естествена дървесина. Въздушната струя на чистия въздух не е насочена директно към децата, а се разпространява равномерно настрани. Системата филтрира въздуха за полени и всякакви други алергени.

Важни елементи от екологичния профил на кампуса са големият озеленен двор и озелененият покрив, които дават възможност там да се провеждат учебни занимания, уъркшопове и игри на открито.

Училищният комплекс разполага със специализирани кабинети по химия, физика и биология; голяма библиотека на две нива; зали за събития; вътрешен и външен амфитеатър; зали за изобразително и танцово изкуство, за музика и театър; две спортни игрища с обезопасен терен;четири игрови площадки към детската градина с безопасни дървени съоръжения; паркинг и кафетерия със собствена кухня, в която се приготвят няколко менюта и се залага на здравословната храна.

Атриумът е организиран като социално пространство за игра и комуникация през междучасията. Обзаведен е с дървени пейки, разположени амфитеатрално. Остъкленият таван с разчупена форма осигурява постоянен приток на естествена светлина в сърцето на сградата.

Училището има голяма мултифункционална спортна зала, която отговаря на стандартите на FIBA за провеждане на състезания. Залата и двете открити спортни площадки позволяват в училището да се практикуват всички най-популярни видове спорт.

В класните стаи и по коридорите са заложени акустични панели, които поглъщат шума и подобряват комфорта.

Покритията на подовете и таваните са антибактериални. В цялото училище има подовото отопление, което е особено важно за стаите на детската градина и тези на по-малките ученици, защото благодарение на него децата могат да играят и учителите да провеждат някои от образователните занимания с тях на килимите и пуфовете.

Вътрешното пространство в класните стаи е организирано така, че да стимулира комуникацията, сътрудничеството и работата в екип. Чиновете на учениците могат да се конфигурират в групи. Учителските катедри не са обърнати дирекно срещу чиновете, а са под прав ъгъл спрямо тях. Това допринася за приятната обстановка, избягва се усещането за противопоставяне и наблюдение, което е заместено с атмосфера на сплотеност.

Защо сградата на BRITANICA Park School трябва да бъде отличена с престижната награда "Сграда на годината 2019" в категория Социална инфраструктура: сгради култура, образование и спорт?

СОЦИАЛНА ЗНАЧИМОСТ И ИНОВАЦИИ В ОБРАЗОВАНИЕТО BRITANICA Park School е първото у нас частно училище с детска градина. Проектът е с голямо социално значение не само на национално, но и на глобално ниво с това, че цели да даде качествено образование на българските деца, с което да бъдат конкурентноспособни в цял свят. В проекта са заложени най-продуктивните тенденции в образованието, според които средата и пространството на сградата на училището стимулират въображението и творчеството у децата и ги мотивират да развиват най-силните си качества. Капацитетът на кампуса е 600 деца. Детска градина The Castle се посещава от деца от 3 до 6-годишна възраст. А в училището се обучават ученици в начален, прогимназиален и гимназиален етап. Учениците в гимназиален курс избират между профилите: Математика и физика, Биология и химия, Бизнес и предприемачество и Хуманитарен. Те изучават интензивно, по методиката на BRITANICA, английски, испански и немски език.

Модерната база на училището дава възможност за различни форми на обучение и общуване, за провеждане на разнообразни игри, състезания, уъркшопове, практическа работа и работа в екип, както в самата сграда, така и на открито и е основа за прилагането на модерни образователни методики.

 

КАЧЕСТВО, ИНОВАЦИИ И ЕКО СЪОБРАЗНОСТ НА КАМПУСА Проектът отговоря на международните стандарти в областта на архитектурата, технологиите и функционалността в областта на образованието. Сградата е съобразена с изискванията за пасивна къща и е оборудвана с различни иновативни системи – за пречистване на въздуха и водата, фотоволтаична централа с мощност 200 kWh, вентилируема фасада, подово отопление във всички помещения и др. Изборът на локация в полите на Витоша и изградената паркова среда са висок еталон по отношение на училищното природосъобразно строителство. Проектът е адекватен отговор на нарастващата нужда да се изгражда здравословна учебна среда за учениците в столицата, в която те да растат на чист въздух, близо до природата, както и да се възпитава екологочно мислене у младото поколение.

УЮТНО ИНТЕРИОРНО ИЗПЪЛНЕНИЕ Сградата на BRITANICA Park School е не само училище, а и истински дом за децата. В интериора е вложена идеята за домашен уют и топла атмосфера. Вътрешните и външните пространства са така устроени, че насърчават комуникацията през междучасията. Децата могат да посещават извънкласни дейности, свързани с любимите им занимания, да практикуват различни видове спорт в многофункционалната спортна зала и на спортните площадки, да развиват в специалните зали талантите си в областта на изкуствата, да четат в просторната библиотека. Училищната кафетерия им осигурява здравословни менюта с приготвена на място храна.

Растем здрави, целеустремени и уверени в силата на нашата общност. Растем заедно!   

   

BRITANICA Park School отличена с престижната награда "Сграда на годината 2019" в категория Социална инфраструктура: сгради култура, образование и спорт

Други обекти