Show Menu

БЮРО ПАТЕНТИ ДЕНКОГЛУ 6

Сграда MIR / МИР, София ул. "Денкоглу"№6

PSSC

 В тон с миналото, но с поглед в бъдещето!

Офис на покрива. Зеленина. Въздух насред центъра на столицата. Всичко това предлага офис сградата на ул. Денкоглу № 6, проектирана в изчистен стил и в унисон с визията на историческото наследство в централната градска част. Възложител: Бюро Патенти и Търговски Марки Божинов & Божинов, Главен изпълнител: PSS Construction   

Да се проектира и построи сграда в централната градска част на столицата не е лека задача. Да успееш да запазиш духа времето, да вплетеш ново здание в контекста на историческия център на града, да съчетаеш миналото с новите технологии, стилистика и модерна визия – всичко това е постигнато в проект „Бюро Патенти".    

Офис сградата е разположена на ул. Иван Денкоглу и достъпът до нея е решен чрез разчупена „пиаца“, която прави елегантно свързване с улицата и градската среда, като се явява част от публичното пространство. „Пиацата“ функционално разпределя потоците на движение и комункации в сградата. По този начин е възможно да се оформят и разпределят подходите към магазина, асансьорите, стълбището, лобито и озеления двор. Две подземни нива осигуряват необходимите паркоместа за ползвателите, а подходът към тях е в пълен синхрон с настилката, което осигурява синергия на улицата със сградата.

Дизайнът на сградата представлява впечатляващо съчетание на комбинира видими бетони, тухлена зидария, клинкер, метални елементи. Фасадата е изчистена, елегантна и без излишнна помпозност, което превръща сградата в своеобразна „малка черна рокля“ на централната градска зона.

Офис площите са просторни, светли, решени в ненатрапчиви цветове и с функционално разпределение.

Уникалният акцент на проекта е зеленият покрив, който осигурява глътка свежест в плътно урбанизираната зона на града. Този детайл дава възможност на обитателите да се възползват от кратка разходка сред зеленина, без да напускат сградата.

Офис сграда със собствен почерк и модерен облик, който се вписва по естествен начин в заобикалящата срека, с изчистен дизайн и „зелен“ акцент – тя съвсем скоро ще посрещне бъдещите обитатели със стил и усещане за уют.

Сградата е разположена върху парцел, който е един от малкото останали свободни в центъра на града. Преди бомбардировките от 40-те години на 20-ти век на мястото на имота е имало две жилищни сгради, които са били напълно разрушени. След края на Втората световна война комунистическия режим национализира имота и през 60-те години на мястото е построено покрито лятно кино. Името идва от лятното кино МИР, което е останало в спомените на голяма част Софиянци живели в този район.

Парцела се намира на една от типичните за града вътрешни улици в самия център - ул. Иван Денкоглу, в близост до античния римски град Сердика. Историческият център на София е хетерогенен с постройки преобладаващи от началото до средата на 20-век и разнообразни архитектурни стилове – от класицизъм, виенски късен барок и югендстил до предвоенен модернизъм. Фрагментирания образ на града е обединен от следата която времето оставя и придава органичния и топъл характер на средата. В този контекст е избран подход, който да допринесе с обемите и материалността на новата сграда за съхраняването на ДНК-то на квартала, като в същото време е търсен съвременен подход отговарящ на проектната програма. Фасадите на сградата представляват монолитна решетка от видим бетон и мащабни прозорци с алуминиеви рамки. Грубата структура на бетона контрастира с гладката визия на алуминий и стъкло и в същото време неутралните тонове на материалите контрастират на средата.

Програмата предвижда офис сграда с подземен гараж и възможност за мащабно озеленяване. Офисите са проектирани гъвкаво на принципа “shell and core” за отдаване под наем, като дават възможност за различни сценарии – open space и комби-решения. Всички офисни пространства са оборудвани с двоен под. На най-високото ниво е предвиден стъклен павилион с гледка над околните покриви и озеленен покрив – градина. Павилиона е предвиден да се споделя от офисите като място за срещи, конференции и отдих. Общата надземна площ на сградата е 3950 м2.

Парцела върху който е разположена сградата граничи с три калкана на съседни сгради и фронта към улицата с дължина от 38м е със северна ориентация. Според градоустройствените показатели за сключено застрояване сградата трябва да се долепи до трите калкана. Дългия фасаден фронт към улицата доминира над мащаба на съседните сградни обеми . В тази връзка е търсено решение, което да „разбие“ дългия фронт без да накърнява проектната програма, а напротив – да създаде допълнителна стойност за функциите, архитектурата и средата. Фасадата е прекъсната с „каскадни тераси“ към западния калкан, който от своя страна се превръща в допълнителна фасада предвидена за вертикално озеленяване. Терасите, които свързват като мостове основния обем с калкана са разместени една спрямо друга, което позволява прекъсването на фасадата да се възприема като своеобразен „пробив“ , през който прониква допълнително светлина от юг към уличното пространство. Основния подход към сградата представлява своеобразна piazza, която е естествено продължение на уличното пространство към сградата и стига до вътрешен зелен двор - градина.

Структурата на кварталите и застрояването в тази част на града е сключено, като между сградите остават невидими от улиците вътрешни дворове, които често пъти са богато озеленени – скритото „богатство“ на града. В този смисъл пробива с каскадните тераси и пиацата са една визуална връзка на улицата с вътрешнокварталните пространства. Пиацата е комуниакционно пространство, от което се влиза директно в асансьорите за етажите, лобито и търговската зона на партера. В източния край на фасадата е подхода към подземния гараж, който представлява втори „пробив“ и води до понижен двор с настилка от гранитен паваж. Гаража е оборудван със зарядни станции за е-автомобили.

Конструкцията на сградата е от монолитен видим бетон с конструктивни фасади от бетонни решетки и монолитно ядро. Топлоизолацията е от вътрешната страна и отговаря на съвременните изисквания за енергийна ефективност. Подземните нива са изградени със шлицови стени. Стълбището е конструктивно окачено над гаражната рампа и е направено от готови бетонови елементи, които са монтирани на място. В сградата са използвани предимно естествени материали, като фасадите са от видим бетон и титанцинк ламарина, алуминиеви прозорци и врати, настилките в общите части са гранитни плочи, терацо и полиран бетон.

РЗП: 3950м2

Инвеститор: Бюро Патенти и Търговски Марки Божинов и Божинов ООД

Архитект: bureau XII

Конструкции: КБ Михов и Петков ООД

Главен изпълнител довършителни работи: PSSC

Други обекти